Innlegg i Ny Tid

Dette innlegget står på trykk i denne ukens utgave av Ny Tid:

Det globale klasseskillet

Det finnes uten tvil forskjeller i Norge. Inntektene til den fattigste femtedelen av Norges befolkning tilsvarer om lag en fjerdedel av inntektene til den rikeste femtedelen. Størrelsesforholdet mellom inntektene til den rikeste og fattigste femtedelen av Norges befolkning er altså rundt en til fire. Samtidig tilhører Norge definitivt den rikeste femtedelen av verdens land. Landene med de 20 % rikeste innbyggerne er 74 ganger så rike som landene med de 20 % fattigste innbyggerne. Vi kan trygt si at det nasjonale klasseskillet i Norge blir lite sammenlignet med ”det globale klasseskillet”.

I den nye boken Hvordan oljefondet kan hjelpe verdens fattige og tilhørende webside http://www.oljefondettilbistand.com foreslås det at vi gjør pensjonsfondet om til et solidaritetsfond hvor pengene brukes på helse, utdanning, modernisering av jordbruket, utbygging av infrastruktur og andre utviklingsfremmende formål i fattige land. Å anslå hvor mye som kan utrettes ved å bruke oljepengene på bistand er vanskelig å gjøre med nøyaktighet, men boka anslår at vi kan gi flere titalls millioner barn utdanning, gi flere hundre millioner mennesker tilgang på rent vann og redde titalls millioner menneskeliv.

Noe bistand har vært mislykket, og mye bistand har ikke virket godt nok, men det er ingen tvil om at bistanden som har blitt gitt alt i alt har virket. Det finnes mange konkrete resultater å vise til fra hjelpen som allerede er blitt gitt. For eksempel har UNICEF, WHO og Røde Kors har i samarbeid med afrikanske myndigheter redusert dødsfall fra meslinger med 91 prosent. Utdeling av vitamin A-kapsler, som i stor grad blir gjort gjennom bistand, bidrar årlig til å redde en halv million barn. Titalls millioner barn har fått utdanning takket være u-hjelpen som er blitt gitt. Mange flere eksempler kunne blitt listet opp.

Afrika har et stort potensial til å øke matproduksjonen sin hvis flere bønder får tilgang på billig kunstgjødsel og annet moderne utstyr. Dette kan bistand sørge for, men da må de nødvendige midlene settes av. Mange land i Afrika har alt for dårlig infrastruktur. Det er ikke et spørsmål om hvorvidt dette er et problem som lar seg løse eller ikke, men om hvorvidt vi er villige til å betale for å løse det. Mange barn mangler utdanning. Også dette er et problem som i stor grad kan løses ved å bruke nok penger på bistand. Millioner av barn dør hvert år fordi de ikke er vaksinert eller fordi de ikke får behandling mot kurerbare sykdommer. Flertallet av dem kan reddes ganske billig, men da må de nødvendige pengene gis til helsebistand.

I partifloraen vår har vi flere partier med radikale meninger om hvordan rikdommen bør fordeles i Norge. Men for de virkerlig fattige, de som ikke har råd til å dekke grunnleggende behov, er det det helt likegyldig hvordan fordelingen er innad i Norge – akkurat som det er likegyldig for oss hvordan fordelingen er mellom Petter Stordalen og Rimi Hagen. Hvor blir det av partiet som i motsetning til alle andre partier vil gjøre en skikkelig innsats for å omfordele mellom de fattige og de rike – ikke bare mellom de som er rike og de som er enda rikere i Norge?

Reklamer

One Response to Innlegg i Ny Tid

  1. Tor Økland Barstad sier:

    For å komme kritikere i forkjøpet. Åpenbart finnes det fattige mennesker som har det for dårlig i Norge. Likevel vil jeg hevde at politikken til partier som for eksempel Rødt i all hovedsak dreier seg om å fordele mellom de som fra et globalt perspektiv er rike og de som er enda rikere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: