Innlegg i Vårt Land

Dette innlegget ble trykket i Vårt Land en stund tilbake, men jeg glemte å publisere det er på netsiden. Her er det:

Selv er jeg ateist, men Jesus sitt påbud om å hjelpe de fattige og de nødlidende burde være til inspirasjon for alle. Historien om Jesus og den rike mannen gjentaes flere ganger i evangeliene. Jesus blir stoppet av en mann som spør om hva han skal gjøre for å få evig liv. Jesus svarer: «Du kjenner budene: Du skal ikke slå i hjel, du skal ikke bryte ekteskapet, du skal ikke stjele, du skal ikke vitne falskt, du skal ikke bedra noen, hedre din far og din mor». Den rike mannen svarer: «Mester, alt dette har jeg holdt fra jeg var ung». Jesus ser på ham og sier: «En ting mangler du: Gå bort og selg alt du eier, og gi det til de fattige. Da skal du få en skatt i himmelen». I Lukas-evangeliet, kapittel 12, sier Jesus til disiplene sine: «Selg det dere eier, og gi gaver til de fattige. Skaff dere pengepunger som ikke slites ut, en uforgjengelig skatt i himmelen, der tyver ikke kommer til og møll ikke ødelegger».

Norge er et av verdens aller rikeste land. Landene med de tjue prosent rikeste innbyggerne i verden, som Norge tilhører, er 74 ganger så rike som landene med de tjue prosent fattigste innbyggerne. Selv sammenlignet med andre rike land er vi rike. Før finanskrisen hadde vi en prisnivåjustert BNP per innbygger som var 47 prosent høyere enn i Sverige, 49 prosent høyere enn i Danmark og 59 prosent høyere enn i Storbritannia.

Hvis Jesus var statsminister, hvordan ville han forvaltet rikdommen vår? En ting er helt sikkert: Han ville ikke nøyd seg med en prosent av BNP til bistand, som er det vi gir i dag, eller to prosent for den saks skyld, som er hva KRF mener vi burde ha som et langsiktig mål.

I den nye boka Hvordan oljefondet kan hjelpe verdens fattige og tilhørende webside http://www.oljefondettilbistand.com foreslåes det at oljefondet i stedet for å brukes i et av verdens aller rikeste land, brukes til å hjelpe de som trenger det mest. Basert på FN-statistikk anslår den at vi ved hjelp av oljefondet og våre oljeinntekter de neste årene vil kunne løfte 81 ganger vår egen befolkning ut av ekstrem fattigdom, gi et antall barn tilsvarende 10 ganger vår egen befolkning utdanning, sørge for at 45 ganger befolkningen vår får tilgang på rent vann, og ikke minst; redde like mange barn under fem år fra å dø som vårt eget befolkningstall 9 ganger. Selv om dette er et veldig grovt anslag, og hvor mye vi kan utrette med oljepengene er vanskelig å fastslå med nøyaktighet, er det ingen tvil om hvilke størrelsesordener det er snakk om. Ved å bruke oljefondet på bistand kan vi hjelpe utrolig mange mennesker til å øke sin levestandard, bidra til økonomisk vekst i fattige land og redde titalls millioner menneskeliv.

«Alt dere gjorde mot én av mine minste brødre, det gjorde dere mot meg» sa Jesus (Mat 25:40). Samtidig vet vi at 70 millioner barn under fem år døde mellom 2000 og 2007. Hver dag dør 25 000 nye barn under fem. De fleste av dem dør av årsaker som lett kan forebygges; sult, mangel på rent vann, dårlig sanitærtilbud og mangel på helsetilbud. Mye har allerede blitt utrettet takket være den global innsatsen for å bedre helsetilstanden i den tredje verden. UNICEF, WHO og Røde Kors har i samarbeid med afrikanske myndigheter redusert dødsfall fra meslinger med 91 prosent mellom 2000 og 2006, fra 396 000 i året til 36 000. To millioner mennesker i utviklingsland får nå livsforlengende behandling mot AIDS, hovedsaklig takket være bistand. Utdeling av vitamin A-kapsler, som i stor grad blir finansiert gjennom bistand, bidrar årlig til å redde en halv million barn. Flere eksempler kunne blitt nevnt.

Dessverre brukes det ikke på langt nær nok penger på bistand til å sørge for at de store problemene blir løst. Er det ikke på tide at Norge følger Jesus sine påbud om å bruke oljefondet på å hjelpe verdens fattige, fremfor å bruke dem i et av verdens rikeste land hvor levestandaren uansett vil være høy?

Innlegget er også publisert på verdidebatt.no. På verdidebatt.no har jeg også publisert dette innlegget, som handler om mye av det samme.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: