Det er Johan H. Andresen som mangler kunnskap

Johan Andresen

Dagbladet.no skriver om Johan H. Andresen utspill mot Bill Gates. Det har ikke lykkes meg å finne Andresens innlegg på internett, noe som er synd, i og med at hans utspill kanskje er noe mer nyansert og ydmykt enn det Dagbladets artikkel gir inntrykk av, og fordi han kanskje hadde noen poenger som ikke kom med. I artikkelen skriver han (til Bill Gates):

«I have great respect for what you have done, both in terms of creating a fantastic company and putting your time and money to work for the sick and needy of the world.»

Likevel går det tydelig frem at Johan H. Andresen er helt på jordet. Dagbladet skriver:

«Andresen mener derimot at hans jobb er å forvalte familieformuen i selskapet Ferd best mulig, og at det dessuten ikke ville spilt noen rolle om han ga bort pengene.»

Hvis Dagbladet her har gjengitt Johan Andersen riktig her er det han som ikke vet en dritt. La oss ta en titt på GAVI, som Bill Gates har bidratt med en betydelig del av støtten til. I løpet av tidsperioden 2000 – 2007 vaksinerte GAVI 172 millioner mennesker. Takket være dette arbeidet er 2,8 millioner dødsfall blitt forhindret. I tillegg til å redde menneskeliv forhindrer denne slags type arbeid til generelt høyere levestandard i fattige land. Det er nok også ganske trygt å slå fast at helsebistand bidrar til økonomisk vekst.

Hvor mye kostet dette? I den samme tidsperioden som disse 2,8 millionene menneskenne ble reddet mottok GAVI 3,2 milliarder dollar i donasjoner. Hvis vi ser bort ifra at en del av pengene som ble donert i denne tidsperioden ikke ble brukt emd en gang og at GAVI bruker deler av middlene sine på forskning, som ikke gir resultater ummidelbart, kan vi slå fast at GAVI brukte 1140 dollar for hvert menneskeliv de reddet. Med en vekslingskurs på 1:6 blir det 6840 kroner. Jeg vet ikke hva som er Johan H. Andresens definisjon på å «spille en rolle» er, men hvis han vil utrette noe godt for verden bør han forvalte pengene slik Gates oppfordrer til. Det finnes ikke stort mer effektive måter å hjelpe mennesker på enn å gi bistand.

GAVI hjelper stadig flere. Bare i 2008 vaksinerte de 41 millioner nye mennesker og reddet yttligere 600 000 menneskeliv. Alt i alt har de nå forhindret 3,4 millioner dødsfall. Det tilsvarer over 70 prosent av Norges befolkningstall. I og med at dette er en side som handler om hvorfor oljefondet bør gå til bistand bør det understrekes at støtten GAVI mottok mellom 2000 og 2007 på 3,2 milliarder dollar tilsvarer omlag en prosent av oljefondets nåværende verdi. GAVI ble startet i 2000, så støtten de mottok mellom 2000 og 2007 utgjør mesteparten av pengene GAVI har brukt til å bedre helsen i verdens fattige land. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen:

Ved å bruke oljepengene på bistand kan hjelpe flere hundre millioner mennesker til en høyere levestandard og redde flere titalls millioner menneskeliv.

Oppdatering: Etter å ha skrevet denne negative posten om Johan Andresen sitt utspill bør det understrekes at han skal ha ros for sitt sosiale engasjement, som kan leses mer om her.

Reklamer

6 Responses to Det er Johan H. Andresen som mangler kunnskap

 1. IK sier:

  Yes, vi bør gi masse, masse millioner og milliarder til bistand. Det hjelper nok disse landene til en stabil situasjon med ikke-korrupte politiske ledere og en slags infrastruktur.

  Yeey!

 2. Archimedes sier:

  Et lite tips: http://www.youtube.com/view_play_list?p=6A1FD147A45EF50D&playnext=1&playnext_from=PL

  (Se ihvertfall de tre første klippene)

  Setter GAVIs arbeid i et litt annet lys… Jeg er altfor moralsk av meg til å være motstander av vaksinasjon av barn i den tredje verden, men burde vi ikke kanskje vie litt energi til å hindre befolkningsvekst også? Og ikke bare sørge for at så mange som mulig vokser opp og formerer seg?

  Dessverre kan Microsofthøvdingens innsats komme til å fremskynde en forestående katastrofe.

 3. Tore Kjeilen sier:

  Herregud

  Først, takk for at du står frem med eget navn…

  Deretter, bistand hjelper ikke fattige mennesker i fattige land. Bistand bidrar til å holde liv i sosiale og politiske strukturer som fører til at en elite kan leve stort på bekostning av fattige menneskers slit.

  Nei til bistand, ja til en rettferdig verdenshandel….. og en rettferdig verdenshandel kan man ikke «gi penger» til. En rettferdig verdenshandel betyr færre bønder i Vesten, og høyrere matvarepriser.

  Det sier jeg ja til.

  I DYP AVSKY OVER SIN IGNORANSE OG DUMSKAP, TAR JEG AVSTAND FRA AT DU VIL BRUKE OLJEFONDET PÅ Å STØTTE DIKATATORER OG UNDERTRYKKENDE REGIMER.

  Nei til sosialisme, nei til kommunisme, nei til nazisme, nei til islamisme. Og nei til deg!!!!

 4. hasjmed sier:

  Du har mange fine regnestykker og bistand er veldig bra som en hovedtanke. Men hvis man går inn og ser på faktorene er det noe annet som kommer til syne. Det kalles demografi. Faktum er at 90% av veksten i menneskehetens folketall foregår i u-land. Hvis man skal vaksinere folk i tillegg øker veksten enda mer. Man bør ikke utelukkende gå etter å holde folk i livet, men også se til at de man holder i livet har det bra. Jeg tror kampen for å demokratisere land gjennom tankene som bygger på menneskerettighetene bør være mål nummer 1. Alle FN land har skrevet under på menneskerettighetserklæringen, men veien er lang derfra. Skal vi i mellomtiden holde regimer kunstig i livet ved å se til at befolkningen har det bra slik at regime kan ta seg av noe annet? Eller skal folket i landet gjøre opprør mot dårlige regimer?

 5. Bente Holm sier:

  At Ferd v/Andressen åpner munnen selv er jo trist i denne saken. Nok ikke kjent for å ha oppfunnet kruttet.

  Han har vel noen ansatte som er intelligente og kunne kommentert siden Andressen personlig er uenig med Gates.

  Jeg har stor respekt for Gates og syntes det er synd at Ferd ikke hadde satt seg inn i mulighetene hvordan også de kan «forandre Verden» med Gates taktikk.

 6. Christian sier:

  Hvis flere lever opp og får utdannelse så viser historien at befolkningstallene vil synke, noe som dermed kan gi lavere befolkningsvekst enn dagens situasjon hvor mange dør av sykdom (men hvor foreldrene får mer enn mange nok barn til å oppveie for dette).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: