Hvorfor bør oljefondet gå til bistand?

Skole

Kort oppsumert er det fordi verden blir et bedre sted hvis vi bruker oljepengene på å hjelpe de som trenger dem mest, fremfor å bruke dem i et land hvor levestandaren uansett vil være høy. Derfor bør oljeformuen brukes til å forbedre helsetilbudet, vaksinering, utdanning, utbygging av infrastruktur, mikrokreditt, utbygging av sanitærtilbud, modernisering av jordbruket og andre utviklingsfremmende formål i fattige land.

I boken som denne siden er tilegnet, Hvordan oljefondet kan hjelpe verdens fattige, blir det gjort gjetninger basert på FN-beregninger på hvor mange mennesker som kan hjelpes ved bruk av oljefondet og fremtidige oljeinntekter. Det grove anslaget anslår at vi blant annet vil kunne:

• Gi et antall barn tilsvarende 10 ganger vår egen befolkning utdanning.
• Sørge for at 45 ganger befolkningen i Norge får tilgang på rent vann.
• Redde like mange barn under fem år fra å dø som vårt eget befolkningstall ni ganger.

Ting som dette er såklart vanskelig å spå med nøyaktighet, men at størrelsesordenen er omtrent riktig er det liten tvil om. Vi kan hjelpe flere hundre millioner mennesker til en høyere levestandard og redde flere titalls millioner menneskeliv.

Les gjerne oppsumeringen av hovedpoengene i boka.

Virker egentlig bistand? Og vil Norges økonomi klare seg uten oljepengene? For å få svar på disse spørsmålene og mange flere, stikk innom vanlige spørsmål.

***

Boken kan kjøpes her, her eller her! Kun 70 kroner.

Trykk her for å motta oppdateringer fra denne siden.

Bli med i facebook-gruppa for å bruke oljefondet til å hjelpe verdens fattige her!

Reklamer

11 Responses to Hvorfor bør oljefondet gå til bistand?

 1. Jon Aagaard sier:

  Gratulerer med en blogg som setter fokus på bruk av oljefondet. Politisk sanker jo Fremskrittspartiet stemmer på å forlate handlingsregelen og drysse pengene ut til den norske befolkning. De andre partiene står for ”måtehold og ansvar for våre pensjonister” ved den nasjonalt innrettede handlingsregelens 4%. – Mindre penger brukt nasjonalt med overoppheting av økonomien som begrunnelse, og uten å gi mer enn en tredjedel av oljefondets stipulerte renteinntekter i uhjelp! Det sier seg selv at det blir et rått parti mot Fremskrittspartiet. Nå får vi gi vår stemme ved stortingsvalget til de som våger et realt brudd med handlingsregelen, for å kunne gi så det monner internasjonalt. Det blir garantert ikke Fremskrittspartiet, men hvilket parti blir det? Hvem evner å vinne valget på sunn fornuft?

  Jon Aagaard
  http://handlingsregelen.no/

  • Tor Økland Barstad sier:

   Takk for hyggelig og fornuftig kommentar. Jeg har størst tro på at det kan bli KRF, men håper at det kan bli mange partier – ikke bare ett.

 2. Stian A. Olsen sier:

  Heisann Tor!

  Synes det du gjør virker utrolig spennende og meningsfylt. Det å skrive og publisere en bok som nittenåring er utrolig tøft gjort. Nå har jeg ikke lest boka, noe jeg sannsynligvis kommer til å gjøre. Jeg skjønner hovedpoenget ditt og at oljepengene bør kanskje begynne å bli brukt. Selv er jeg en forkjemper for å bruke pengene til forskning. Tror du ikke det er mer «riktig» å disponere pengene til forskning med hensyn til klimakrisen vi står ovenfor? Det er et vanskelig spørsmål. Redde flere tusen menneskeliv? Eller satse på forskning for å redde oss selv??

  Mvh
  Stian 19

  • Tor Økland Barstad sier:

   Takk for bra og hyggelig kommentar 🙂

   Jeg tror vi kan hjelpe menneskeheten mest effektivt ved å bruke oljefondet på bistand, men det finnes jo somdu sier også mange andre gode formål. Hvis vi ikke skulle brukt oljefondet på bistand ville jeg nok foreslått at vi brukte det på forskning, deriblant blant annet på ting som vil hjelpe oss med å leve mer miljøvennlig (fornybar energi, osv.).

   Vi kan redde langt mer tusen liv ved å gi bistand, og også langt mer enn «bare» å redde liv; vi kan hjelpe fattige land til økt levestandard og høyere økonomisk vekst.

 3. daniel larsen sier:

  Hei Tor.
  Har ikke lest boka di enda, men den står øverst på min kjøpsliste.
  Føsrt må jeg gratulere deg med den modige avgjørelsen og applaudere din innsats.
  Tenker vi kan få til noen bra diskunsjoner etter jeg har lest boka di.
  Hvor får jeg kjøpt den btw?

  Mvh Daniel 22

  • Tor Økland Barstad sier:

   Kult at du vil kjøpe boka. Linker til hvor du får kjøpt den finner du nesten øverst på forsiden av bloggen.

 4. Stian Gåsland sier:

  Hei

  Jeg må si jeg er imponert av ditt engasjement for saken! Men et viktig spørsmål er vel på hvilken måte pengene skal brukes. En god tanke ville vel være å la fondet bestå, og la inntektene i stor grad gå til bistand. I et lengre tidsrom ville det være nyttig.

  Lykke til videre!

  Hilsen
  Stian 19.

  • Tor Økland Barstad sier:

   Takk! Hvordan pengene burde brukes (mer spesifikt enn bare å hjelpe verdens fattige) er som du sier et viktig spørsmål, som burde bli diskutert nøye slik at vi hadde fått mest mulig ut av pengene.

   Lykke til videre du også 🙂

 5. […] håper virkelig du klikker deg rundt her på siden og leser det som står. Spesielt annbefaler jeg hvorfor bør oljefondet gå til bistand? og vanlige spørsmål. Les også gjerne artikkelen Hvordan Norge kan gjøre en forskjell. To av […]

 6. Tjostolv Moland sier:

  Kun kommunister og andre sosiale tapere som kan finne på noe så idiotisk.. De pengene her skal sikre Norge framover, men du vil gi alle pengene til Afrika når vi allerede øser ut penger!Og hva er takken? Kongo krever 500 milliarder dollar fordi noen idioter leker militær..
  landssviker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: